Przekąski rodem z Argentyny – co warto podać gościom na przyjęciu?

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Podczas przygotowywania przyjęcia zawsze chcemy podać dobre i satysfakcjonujące przekąski, aby nasi goście byli zadowoleni i impreza przebiegała pomyślnie. Ciekawym pomysłem będzie podanie argentyńskich przysmaków. Goście na pewno będą wniebowzięci oraz zachwyceni. Większość z nich też pewnie zje je pierwszy raz w życiu. Argentyna jest bogata w różnorodne dania i przekąski. 

Co warto przyrządzić?

Możemy przygotować na swoim przyjęciu argentyńskie Asado. Słowo „Asado” to grille. Ich podstawą jest wiele rodzajów mięs do grillowania. Gdy nastaje lato, Asado jest prawdziwym świętem dla Argentyńczyków. Wtedy podczas grillowania bawią się całe rodziny i przyjaciele. Panuje zasada, że każda osoba coś ze sobą przynosi, a jedna z tych osób ma za zadanie grillowanie. Inne osoby wtedy zajmują się na przykład zastawianiem do stołu czy przygotowywaniem sałatek, albo innych dań. Asado to prawdziwa sztuka i przedstawienie. Czyli nie tylko Polacy lubią grillować. U nas na grillach widzimy często karkówki lub kiełbasy, za to w Argentynie to nic dziwnego piec w całości jagnię. Jeżeli chodzi o wegetarian to przygotowuje się grillowaną paprykę, kukurydzę i różne inne warzywa, a także ziemniaki.

Empanadas

Słowo „empanadas” mówi o czymś co jest bogate, obfite. Danie empanadas właśnie takie jest, więc nazwa jest idealnie dobrana. Jest to ciasto, które ma różnorodne nadzienia. Najczęstszymi rodzajami nadzień są szynka, kurczak, mięso, pomidory, ser i mozzarella. Można wykonać je także z mąki pełnoziarnistej, a dla wegetarian z cukinią albo dynią. Różnorodne empanadas znajdziemy na stronie https://lokalneo.pl/empenadas-168.

Chorizo

Chorizo jest podstawowym tradycyjnym daniem w Argentynie. Zawsze znajdziemy ją tam na grillu przy innych mięsach. Jest to kiełbasa hiszpańska, zazwyczaj z wieprzowiny, która jest bardziej lub mniej pikantna, ponieważ zawiera również wędzoną paprykę słodką lub pikantną, a jako przyprawę – suszoną pimienton. Również często spotykane są wyroby garmażeryjne z krwią, coś na wzór naszej polskiej kaszanki.

Matambre

Jest to długi i cienki kawałek mięsa, który zawijamy wokół nadzienia. Jako farsz stosuje się cebulę, plasterki marchewki, szpinak czy jajka na twardo. Gotuje się to wszystko, aż nabierze miękkości. Następnym krokiem jest chłodzenie powstałej potrawy, a potem jej krojenie na plastry. Jest to przystawka, którą podaje się o każdej porze, ale najczęściej jest spożywana na kolację albo na lunch.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jakie tłuszcze należy spożywać na co dzień?
Jakie tłuszcze należy spożywać na co dzień?
Wiele osób jest zdania, że tłuszcz jest szkodliwy dla zdrowia. Nie jest to jednak prawda. Niektóre jego rodzaje mają bardzo […]
Jak działa oczyszczalnia ścieków?
Jak działa oczyszczalnia ścieków?
Oczyszczanie przemysłowych ścieków może przebiegać sprawnie wtedy, gdy zastosujemy nowoczesne rozwiązania. Jak działa oczyszczalnia ścieków? Jakie zalety ma bezodpływowa oczyszczalnia? […]
Budowa restauracji – jakich kroków należy się trzymać?
Budowa restauracji – jakich kroków należy się trzymać?
Istnieje wiele kroków, które musisz rozważyć przed otwarciem swojej restauracji. Obejmują one wybór lokalizacji, uzyskanie licencji i pozwoleń, zatrudnienie pracowników […]