Smak każdego posiłku można podkreślić odpowiednim doborem wina. Kompozycja deseru z bogactwem aromatu trunku sprawi, że skosztowanie takiego połączenia dostarczy więcej przyjemności. Jednak jakie wino wybrać, by wyróżnić zarówno oblicze deseru, jak i propozycji alkoholu? Warto przyjrzeć się tym zestawieniom, aby właściwie je połączyć i cieszyć się słodką chwilą.
Wybór wina, które idealnie sprawdzi się do danego deseru, wymaga odrobiny wiedzy i wcześniejszego zgłębienia tematu. Jednak jest kilka wskazówek, które ułatwiają to zadanie. Ważnym elementem decydującym o postawieniu na dane wino jest rodzaj składników, z których składa się deser. „Ciężkość” słodyczy musi harmonijnie współgrać z trunkiem. Owoce, bita śmietana i delikatna biała czekolada z pewnością polubi się z subtelnym, białym winem. Z kolei czekolada gorzka i ciasta korzenne można połączyć z czerwonymi przedstawicielami wina, których propozycje znajdują się na stronie: https://winostyl.pl/wina-czerwone-slodkie. Istotą jest również stopień słodkości serwowanego deseru, ponieważ to od niego zależy, czy warto postawić na wino wytrawne, słodkie lub wersje pośrednie. Aby napój nie przyćmił smaku dania, powinien być nie słodszy od samego posiłku, a jego intensywność nie może wychodzić na pierwszy plan.
Połączenie deseru z odpowiednim winem może przynieść niesamowity efekt. Podkreślenie słodyczy i smaku ciasta, sufletu, bezy czy wariacji owoców, odkryje nowe doznania smakowe znanych już wcześniej aromatów. Pamiętając jednak o równowadze tych kompozycji, dobrym rozwiązaniem jest sprawdzenie etykiety butelki przed jej podaniem. Dobór wina białego lub czerwonego oraz stopnia słodkości, które sobą reprezentuje, jest kluczowym krokiem przy zbudowaniu właściwego zestawienia smaków.