Posiadając swój własny dom, stajemy przed wieloma wyzwaniami i dylematami. Jednym z nich jest wybór odpowiedniego materiału opałowego. Na rynku dostępnych jest kilkanaście różnych produktów, które dopuszczone są do spalania. Każdy z nich prezentuje jednak inne właściwości, w tym wady i zalety związane z ekologią, wygodą spalania czy ekonomią. Zatem to, jak palić w piecu, a właściwie czym palić uzależnione jest przede wszystkim od naszych indywidualnych potrzeb i oczekiwań, jaki stawiamy przed materiałem opałowym.
Tradycyjne materiały opałowe to oczywiście drewno i węgiel. Pierwsza grupa należy do produktów najbardziej ekologicznych, które możemy podzielić na przetworzone (zrębki, wióry, trociny) i nieprzetworzone (brykiet, pellet). Oba rodzaje uznawane są jednak za kosztowne i mało energetyczne. Natomiast węgiel należy do skutecznych materiałów opałowych, a jednocześnie stosunkowo tanich. Jego zaletą jest także szeroka dostępność. Można zakupić zarówno węgiel kamienny, jak pół brunatny oraz brunatny. Jego pochodną jest ekogroszek, który cieszy się ogromnym wzrostem popularności. To rodzaj węgla kamiennego, który cechuje się niewielkim rozmiarem ziaren, a także niską zawartością siarki i popiołu. Dzięki temu uznawany jest za materiał ekologiczny, o niskiej emisyjności gazów, tani, łatwy w użyciu, bezpieczny dla kotłów i komina oraz wydajny. Świetnie sprawdza się we wszystkich rodzajach kotłów z automatycznym podajnikiem, zapewniając wygodę i komfort podczas długiego okresu zimowego.