Bezpieczeństwo i higiena w miejscu pracy są szczególnie istotne w branży spożywczej. Jednym ze sposobów poprawy jakości procesu produkcji żywności jest wdrożenie systemu HACCP. Dzięki niemu możliwa jest identyfikacja i likwidacja występujących zagrożeń.
Producenci żywności, którzy wdrożyli system HACCP, zobowiązani są m.in. do korzystania z produktów wykrywalnych. Tego rodzaju wyroby zawierają w swym składzie cząsteczki metalu. Jeśli taki przedmiot przypadkowo dostanie się na linię produkcyjną, może zostać szybko wykryty za pomocą specjalnego detektora. Produkty wykrywalne wytwarzane są z materiałów, które nie wchodzą w żadną reakcję z żywnością, dzięki czemu nie powodują jej skażenia.
Bezpieczeństwo i higienę w firmie zajmującej się wytwarzaniem żywności poprawia stosowanie produktów wykrywalnych. Zaliczyć do nich należy m.in. artykuły biurowe, takie jak długopisy wykrywalne, markery, ołówki, linijki, czy też spinacze. W sprzedaży dostępne są także czepki i siatki ochronne używane przez pracowników produkcyjnych oraz produkty ułatwiające utrzymywanie czystości. Wśród nich znaleźć można skrobaki, zmiotki lub szczotki wykrywalne.