Co jest stosowane dla większego bezpieczeństwa i higieny w miejscu pracy?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Bezpieczeństwo i higiena w miejscu pracy są szczególnie istotne w branży spożywczej. Jednym ze sposobów poprawy jakości procesu produkcji żywności jest wdrożenie systemu HACCP. Dzięki niemu możliwa jest identyfikacja i likwidacja występujących zagrożeń.

Produkty wykrywalne zgodne z systemem HACCP

Producenci żywności, którzy wdrożyli system HACCP, zobowiązani są m.in. do korzystania z produktów wykrywalnych. Tego rodzaju wyroby zawierają w swym składzie cząsteczki metalu. Jeśli taki przedmiot przypadkowo dostanie się na linię produkcyjną, może zostać szybko wykryty za pomocą specjalnego detektora. Produkty wykrywalne wytwarzane są z materiałów, które nie wchodzą w żadną reakcję z żywnością, dzięki czemu nie powodują jej skażenia.

Rodzaje stosowanych produktów wykrywalnych

Bezpieczeństwo i higienę w firmie zajmującej się wytwarzaniem żywności poprawia stosowanie produktów wykrywalnych. Zaliczyć do nich należy m.in. artykuły biurowe, takie jak długopisy wykrywalne, markery, ołówki, linijki, czy też spinacze. W sprzedaży dostępne są także czepki i siatki ochronne używane przez pracowników produkcyjnych oraz produkty ułatwiające utrzymywanie czystości. Wśród nich znaleźć można skrobaki, zmiotki lub szczotki wykrywalne.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Czy kolor legowiska dla psa ma znaczenie?
Czy kolor legowiska dla psa ma znaczenie?
Czy kolor legowiska dla psa ma znaczenie? Tak, ma. Niezależnie od tego, czy szukasz legowiska dla swojego pupila, czy też […]
Profesjonalna pielęgnacja długich włosów
Profesjonalna pielęgnacja długich włosów
Długie włosy są często uznawane za dodatkowy atut, świadczący o atrakcyjności kobiety, a także jej zdrowiu i dobrej formie. Niewątpliwie […]
Jak w prosty sposób dbać o ekologię
Jak w prosty sposób dbać o ekologię
Ekologia – temat coraz częściej poruszany z uwagi na rosnące zanieczyszczenie otaczającego nas środowiska naturalnego. Z roku na rok poziom […]