Co jest stosowane dla większego bezpieczeństwa i higieny w miejscu pracy?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Bezpieczeństwo i higiena w miejscu pracy są szczególnie istotne w branży spożywczej. Jednym ze sposobów poprawy jakości procesu produkcji żywności jest wdrożenie systemu HACCP. Dzięki niemu możliwa jest identyfikacja i likwidacja występujących zagrożeń.

Produkty wykrywalne zgodne z systemem HACCP

Producenci żywności, którzy wdrożyli system HACCP, zobowiązani są m.in. do korzystania z produktów wykrywalnych. Tego rodzaju wyroby zawierają w swym składzie cząsteczki metalu. Jeśli taki przedmiot przypadkowo dostanie się na linię produkcyjną, może zostać szybko wykryty za pomocą specjalnego detektora. Produkty wykrywalne wytwarzane są z materiałów, które nie wchodzą w żadną reakcję z żywnością, dzięki czemu nie powodują jej skażenia.

Rodzaje stosowanych produktów wykrywalnych

Bezpieczeństwo i higienę w firmie zajmującej się wytwarzaniem żywności poprawia stosowanie produktów wykrywalnych. Zaliczyć do nich należy m.in. artykuły biurowe, takie jak długopisy wykrywalne, markery, ołówki, linijki, czy też spinacze. W sprzedaży dostępne są także czepki i siatki ochronne używane przez pracowników produkcyjnych oraz produkty ułatwiające utrzymywanie czystości. Wśród nich znaleźć można skrobaki, zmiotki lub szczotki wykrywalne.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Wyprawka dla bliźniaków – czego nie może w niej zabraknąć?
Wyprawka dla bliźniaków – czego nie może w niej zabraknąć?
Powitanie na świecie nowego członka rodziny to bez wątpienia wielkie wydarzenie. Nie inaczej jest w przypadku bliźniąt, które gwarantują podwójne […]
Co wpływa na przyczepność opon?
Co wpływa na przyczepność opon?
Część kierowców nie ma świadomości, że jednym z podstawowych elementów mających wpływ na komfort jazdy samochodem osobowym i bezpieczeństwo na […]
Czym jest alkoholowy zespół abstynencyjny?
Czym jest alkoholowy zespół abstynencyjny?
Alkoholowy zespół abstynencyjny pojawia się w momencie, gdy osoba nadużywająca alkoholu, przestaje go spożywać lub znacząco ogranicza jego przyjmowanie. Pierwsze […]