Od kilkunastu lat systematycznie wzrasta w Polsce popularność ekogroszku. Jest to materiał pozyskiwany najczęściej z węgla kamiennego, który świetnie sprawdza się w ogrzewaniu zarówno domów jednorodzinnych, jak i małych zakładów przemysłowych czy obiektów publicznych. Przez użytkowników ceniony jest przede wszystkim za ekologiczny charakter. Wynika on z dokładnego oczyszczenia ziaren z miału oraz szkodliwych substancji w postaci tlenku siarki, tlenku węgla, dioksyn oraz węglowodorów aromatycznych.
Decydując się na ogrzewanie domu ekogroszkiem, warto przed jego zakupem zainteresować się kilkoma niezwykle ważnymi kwestiami. Aby paliwo okazało się w pełni wydajne, musi koniecznie oferować spiekalność na poziomie 0-50, niską wilgotność (maksymalnie 12%) i satysfakcjonującą wartość kaloryczną (co najmniej 24, a najlepiej około 28-29 MJ/kg). Duże znaczenie w tym kontekście ma również dobór odpowiedniego kotła z podajnikiem. W przypadku domów jednorodzinnych charakteryzujących się stosunkowo słabą izolacją termiczną ścian sprawdzi się model o mocy 12 kW, natomiast w przypadku budynku dobrze zaizolowanego wystarczy model o mocy 9 kW. Wyliczenia te dotyczą oczywiście obiektów standardowych o powierzchni 120-150 metrów kwadratowych. Piec powinien zawsze posiadać funkcję precyzyjnej regulacji ustawień generowanego ciepła, gdyż zagwarantuje to prawidłowe spalanie materiału. Dodajmy, że wysokiej jakości ekogroszek w sklepie kosztuje od 800 do 950 złotych za tonę (wersja workowana), więc zważywszy na jego doskonałe parametry użytkowe nie jest to cena zbyt wygórowana.