Obecnie coraz więcej osób poszukuje alternatyw dla mięsa. Czynią tak z wielu różnych powodów. Jednym zależy na kwestiach etycznych. Nie zgadzają się na niehumanitarne warunki, w jakich hoduje się zwierzęta, oburza ich sam fakt zabijania innych istot dla pozyskania pożywienia, mają dosyć przemysłowego traktowania zwierząt. Drudzy rezygnują z jedzenia z mięsa z powodów ekologicznych. Ich zdaniem produkcja mięsa jest jedną z przyczyn nadmiernej emisji gazów cieplarnianych. Inni chcą się zdrowo odżywiać lub po prostu nie lubią mięsa. Jak zatem zastąpić mięso w codziennej diecie? Co jeść by pozostać zdrowym?
Planując przejście na dietę bezmięsną, warto wcześniej poznać naturalne, roślinne źródła białka, tak by uniknąć niepotrzebnych skutków medycznych. Niedobór białka może bowiem powodować osłabienie i anemię. Specjaliści zalecają przede wszystkim różnorodność w diecie. Dzięki temu dostarczymy sobie wszystkich potrzebnych aminokwasów endogennych. Doskonałym zamiennikiem mięsa jest groch, ciecierzyca, soczewica czy fasolki kidney. Z ich udziałem można przyrządzić wiele smacznych i pożywnych dań.
Oprócz nieprzetworzonych roślinnych składników kulinarnych, można również sięgnąć po zdrowe przetworzone alternatywy dla mięsa. Należą do nich m.in. tofu, tempeh czy seitan. Te wyprodukowane z roślin produkty stanowią ważny składnik kuchni wegańskiej. Odpowiednio przyrządzone, idealnie zastępują mięso, nie tylko zbilansowanym składem, ale także konsystencją. Poszukując tego typu produktów, warto zajrzeć na https://ekolud.pl/pl/c/Tofu-i-seitan/248. Znajdziemy tam bogatą ofertę tofu i seitanów, które z powodzeniem imitują mięso.