Dlaczego warto jeść len mielony?

Len mielony jest produktem o szerokiej gamie zastosowania. Cechuje się również właściwościami zdrowotnymi oraz spożywczymi. Ostatnio stosowany jest też coraz częściej w branży kosmetycznej jako składnik różnorodnych specyfików. Bardziej znany jest pod nazwą siemienia lnianego i nie jest nasionem drogim. Dlaczego warto regularnie go spożywać l i jakie ma zastosowania?

Zróżnicowane właściwości lnu mielonego

Ma on postać przemielonych nasion siemienia lnianego, czyli standardowego lnu. Z racji na bogactwo witamin, minerałów oraz innych substancji, produkt ten pochwalić się może dużymi ilościami białka, cynku, magnezu, żelaza czy też kwasów organicznych. Z lnu możemy wyprodukować też olej, który wyraźnie podnosi odporność naszego organizmu, gdy dostarczamy go mu regularnie.
Najbardziej zaangażowana w wykorzystywanie lnu mielonego jest medycyna.

Ostatnio też doceniane są właściwości oleju lnianego w kosmetologii – wpływa on pozytywnie na pielęgnację ciała, nawilżanie czy odżywianie struktur włosów. Dzięki wysokim wartościom posiadanego błonnika, len mielony wykorzystywany może być również w procesie odchudzania. Cechuje się działaniem przeczyszczającym, a w konsekwencji wyregulowaniem pracy jelit i oczyszczeniem ich z resztek pokarmu.

Produkt ten stosowany może być na multum sposobów, od zwykłych wsadów do żywności, kosmetyków, po składnik naparów, maseczek, czy różnorodnych wywarów. Jednakże największą jego siłą jest wytłaczany z niego olej – pełen składników odżywczych, pozwalający na ochronę naszego przewodu pokarmowego i zmniejszający ból w chorobie wrzodowej. Różne produkty z lnu można dostać na https://olejarnia-gaja.pl/.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 + 13 =