Obróbka cieplna – o czym trzeba pamiętać?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Obróbka cieplna metali jest procesem polegającym na rozgrzaniu oraz schłodzeniu konkretnego materiału. Dzięki temu dochodzi do zmian właściwości fizycznych. Pozwala to na dowolne formowanie metalu i nadanie mu odpowiednich kształtów. Istnieje kilka rodzajów obróbki cieplnej, którym warto bliżej się przyjrzeć.

Rodzaje obróbki cieplnej

Podstawowym rodzajem jest obróbka zwykła. Składa się ona z trzech etapów: wyżarzania, hartowania oraz przesycania. Obrabiany w ten właśnie sposób przedmiot staje się bardzo wytrzymały na uszkodzenia oraz twardy. Ten sposób zapewnia wysoką jakość końcowego produktu, przez co jest bardzo często wykorzystywany. Inną metodą jest obróbka cieplno-plastyczna, która nadaje elastyczności i umożliwia swobodne kreowanie przedmiotu. Z kolei cieplno-chemiczna łączy w sobie potencjał temperatury oraz odpowiednio dobranych środków chemicznych. Obróbka cieplna ma szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Procesy te wykorzystuje się m.in. w hutnictwie, spawalnictwie oraz przemyśle produkcyjnym. Metody te stosuje się również podczas produkcji półproduktów. Jedną z firm zajmujących się przeprowadzaniem obróbki cieplnej metali znaleźć można pod adresem https://hartomed.pl/.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Gdzie kupić tanie meble?
Gdzie kupić tanie meble?
Gdy urządzamy nowe mieszkanie lub remontujemy stare wnętrza, często okazuje się, że meble, które wcześniej namierzyliśmy, nie są już dostępne […]
Wynajem mieszkań – w jakich przypadkach można rozwiązać umowę najmu z lokatorem?
Wynajem mieszkań – w jakich przypadkach można rozwiązać umowę najmu z lokatorem?
Każda osoba, która decyduje się na wynajęcie komuś mieszkania posiada swoje prawa, jak i obowiązki. Właściciel powinien dostosować mieszkanie do […]
Czym zastąpić mięso w codziennej diecie?
Czym zastąpić mięso w codziennej diecie?
Obecnie coraz więcej osób poszukuje alternatyw dla mięsa. Czynią tak z wielu różnych powodów. Jednym zależy na kwestiach etycznych. Nie […]