Trudno wyobrazić sobie polski obiad bez mięsa. Nasza kuchnia często bazuje na daniach, w których króluje wieprzowina, jest ona bowiem smaczna i można ją przyrządzić na wiele sposobów.
Charakterystycznym i lubianym daniem z wieprzowiny jest pieczony schab – soczysty i kruchy, podawany ze śliwką czy morelą może służyć jako dodatek zarówno do obiadów, jak i przystawek. Za równie smaczny gatunek wieprzowiny zwykło się uważać polędwiczki. Nic dziwnego, po upieczeniu są bardzo delikatne i kruche. Bardzo dobrze sprawdzają się w połączeniu z sosem porowym, kurkowym, pomidorowym, czy beszamelowym, a także z warzywami. Te od sprawdzonych producentów można zamówić na https://swiezemieso.pl/.
Z rozbitego mięsa możemy przygotować zrazy wieprzowe. Dodatkowo można je faszerować różnymi dodatkami, co ubogaca ich smak i wzmaga aromat. Nie należy zapominać o pieczonym boczku, który prócz tego, że świetnie sprawdza się jako wędlina, może być również bazowym elementem innych dań, jak chociażby spaghetti carbonara. Palce lizać!