Whisky jest jednym z najbardziej eleganckich alkoholi. Ze względu na swoje niepowtarzalne walory smakowe jest bardzo chętnie wybieranym trunkiem. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów tego alkoholu, a każdy z nich posiada inne, charakterystyczne cechy.
Whisky słodowa, czyli malt wytwarzana jest w oparciu o najstarsze receptury. Produkuje się ją partiami, a podczas pozyskiwania tego trunku stosuje się słód jęczmienny, drożdże oraz wodę. Niekiedy dodaje się do niej także karmel. Jeśli uzyskuje się ją z tylko jednego rodzaju ziarna nosi miano single malt i jest jednym z najbardziej cenionych rodzajów tego trunku. Grain whisky produkuje się natomiast z przynajmniej jednego rodzaju zboża innego niż jęczmień. Najpopularniejszym i najłatwiej dostępnym rodzajem alkoholu, który można znaleźć praktycznie w każdym sklepie jest wersja blended. Jest to mieszanina różnego rodzaju whiskey zbożowych i jęczmiennych. Biorąc natomiast pod uwagę kraj pochodzenia tego trunku wyróżnia się przede wszystkim whisky szkockie, irlandzkie oraz amerykańskie. Pierwsza z nich uznawana jest za najlepszą na świecie. Aby alkohol mógł nosić to miano musi nie tylko być wyprodukowany na jej terenie, ale także dojrzewać w beczkach przez okres minimum 3 lat. Tego rodzaju whisky można znaleźć na stronie https://www.foczkaalkohole.pl/kategoria-produktu/whisky/johnnie-walker/. Alkohol irlandzki również jest bardzo ceniony, ponieważ także musi dojrzewać przez 3 lata. Najbardziej znanym trunkiem amerykańskim jest natomiast bourbon whisky, której minimum 51% składu musi stanowić kukurydza.