Niezależnie od rodzaju kuchni, w jakie specjalizuje się dana restauracja, pracownicy każdej z nich powinni mieć taki sam strój. Podstawowy zestaw obejmuje takie elementy, jak bluza, spodnie, fartuch lub zapaska, okrycie głowy oraz odpowiednie buty. Dlaczego jest on tak istotny? Jakie funkcje pełni? Odpowiedzi znajdziesz poniższym artykule!
Strój osób pracujących w kuchni z całą pewnością nadaje im cech profesjonalizmu. Nie jest to jednak jego główne zadanie. Musi on zapewnić kucharzom komfort i wygodę podczas przygotowywania posiłków. Jednak jego najważniejszą funkcją jest ochrona pracowników przed różnego rodzaju zagrożeniami. Dlatego też wytyczne dotyczą także butów, które muszą posiadać wzmocnione noski. Mają one za zadanie chronić stopę w sytuacji, gdy coś na nią spadnie.
Praca w kuchni związana jest z ciągłym kontaktem z żywnością. Z tego właśnie powodu, strój kucharza musi być dopasowany do wymogów wynikających z przepisów BHP. Właśnie dlatego, bluzy kucharskie, które znaleźć można m.in. na stronie https://arthaft-sklep.pl/pl/c/Damskie-bluzy-kucharskie/86, są wykonane z grubych materiałów. To one mają chronić pracowników przed takimi czynnikami, jak np. para wodna czy wysokie temperatury.