Grzyby to wciąż niedoceniany, ale niezwykle bogaty w substancje odżywcze produkt żywnościowy. Mogą one stanowić bardzo bogate pole do kulinarnych eksperymentów i inspiracji. Grzyby to prawdziwa obfitość gatunków i smaków. Lubimy borowiki, kurki, kanie, podgrzybki, rydze, maślaki i prawdziwki. Warto wprowadzić je na stałe do diety, ponieważ znajdziemy w nich białko, błonnik, niacynę i ryboflawinę, a także sporą ilość witamin, przede wszystkim A, B1 i B2, oraz fosforu, magnezu i potasu. Możemy uwzględniać je w swoim menu zarówno w postaci potraw ze świeżych grzybów, jak i w formie przetworów.
Wiele osób bardzo lubi smak grzybów i co roku czeka niecierpliwie na grzybobranie. Doskonałym pomysłem i sposobem na jedzenie borowików, rydzów czy maślaków przez cały rok jest sięganie po zrobione z nich przetwory. Można zarówno robić je samodzielnie, choć wymaga to sporych nakładów czasu, jak i kupować dobrej jakości przetwory z ekologicznych grzybów leśnych rosnących w Polsce, na przykład marki https://devaldano.pl/. Warto spożywać grzyby również ze względu na ich właściwości zdrowotne. Badania naukowe wykazują, że grzyby jadalne mogą chronić przed zachorowaniem na raka (szczególnie na nowotwory piersi), wzmacniają układ odpornościowy i jednocześnie ograniczają stany zapalne w organizmie. Dodatkowo obniżają ciśnienie tętnicze, a także poziom cholesterolu i cukru we krwi. Smaczne grzyby rosnące na zielonych terenach, a także produkowane z nich pyszne przetwory to świetny sposób na wzbogacenie i urozmaicenie codziennego jadłospisu.