Blender to we współczesnej kuchni sprzęt obowiązkowy. Przyda się zarówno do przygotowania deserów, śniadań, jak i obiadów, a dzięki temu, że jest zwykle niewielkich rozmiarów, sprawdzi się nawet w kawalerce. Do czego więc można go używać na co dzień?
Blender służy do rozdrabniania pokarmów wszelkiego rodzaju za pomocą ostrzy. W zależności od jego mocy mogą to być albo ugotowane w zupie warzywa czy miękkie owoce, albo nawet takie produkty jak surowa marchew czy burak. Duży wybór blenderów znajdziemy między innymi na witrynie https://sklep.ronic.pl/13-blendery, dzięki czemu zdołamy wybrać model o możliwościach dopasowanych do naszych oczekiwań. To także prosty sposób na wprowadzenie nowych nawyków żywieniowych. Z pomocą takiego sprzętu w kilka sekund wyczarujemy pyszny i odżywczy koktajl warzywno-owocowy – wystarczy zmiksować razem garść szpinaku, truskawek i jagód z sokiem pomarańczowym i dodatkowa porcja zieleniny staje się sycącym śniadaniem albo lekkim podwieczorkiem. Blender poradzi sobie też z zupami czy sosami, które dzięki niemu zyskają aksamitną, gładką konsystencję bez grudek, rozdrobni także fasolę, ciecierzycę czy soczewicę na pastę idealną do przygotowania wegetariańskich kotletów czy pasztetów, a na podwieczorek zmiksuje kaszę jaglaną z owocami bądź mlekiem na gęsty budyń. Weganom będzie niezbędny również do przygotowania domowego mleka z orzechów, pestek czy zbóż. Na koniec warto też wiedzieć, że tradycyjny majonez najłatwiej zrobić właśnie z wykorzystaniem blendera.