Aby przygotować smaczne danie kuchni orientalnej niezbędnych jest kilka rzeczy. Podstawą jest wok, czyli półkolista patelnia posiadająca wysokie ścianki boczne. Dzięki niej można zarówno frytować, smażyć, jak i gotować czy dusić. Naczynie w krótkim czasie się nagrzewa, równomiernie rozprowadzając ciepło po jego powierzchni. Ważny jest także tasak kuchenny, który służy do rozdrabniania składników spożywczych. Przyda się również kosz do gotowania na parze. Jeśli w kuchni zwracamy uwagę na liczbę kalorii, to konieczny jest garnek chi-go, czyli okrągłe naczynia gliniane z pokrywką. Jego dno jest uformowane w taki sposób, że zwęża się do góry jak komin, który ma otwarty czubek. Dzięki temu można przygotować danie beztłuszczowe. Poza naczyniami i przyborami kuchennymi ważne są także pałeczki i ceramiczne łyżki.
Kuchnia orientalna znacznie różni się od polskiej, co dla wielu osób jest dużym wyzwaniem w czasie gotowania. Odmienne smaki należy właściwie zrównoważyć, aby stanowiły smaczną mieszankę. Warto też korzystać z tradycyjnych produktów, które gwarantują podobieństwo smaków. Takim niezbędnikiem produktowym jest makaron ryżowy, który można zakupić choćby na witrynie https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/makaron-ryzowy-vermicelli-golden-lion-400g/. Można go przygotować z ugotowanymi lub lekko podsmażonymi krewetkami albo z sosem słodko- kwaśnym. Ważne jest to, by podczas zestawiania poszczególnych smaków, zachować równowagę pomiędzy pięcioma podstawowymi: cierpkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i słodkim.