Jak przygotować danie orientalne we własnym zaciszu domowym?

Aby przygotować smaczne danie kuchni orientalnej niezbędnych jest kilka rzeczy. Podstawą jest wok, czyli półkolista patelnia posiadająca wysokie ścianki boczne. Dzięki niej można zarówno frytować, smażyć, jak i gotować czy dusić. Naczynie w krótkim czasie się nagrzewa, równomiernie rozprowadzając ciepło po jego powierzchni. Ważny jest także tasak kuchenny, który służy do rozdrabniania składników spożywczych. Przyda się również kosz do gotowania na parze. Jeśli w kuchni zwracamy uwagę na liczbę kalorii, to konieczny jest garnek chi-go, czyli okrągłe naczynia gliniane z pokrywką. Jego dno jest uformowane w taki sposób, że zwęża się do góry jak komin, który ma otwarty czubek. Dzięki temu można przygotować danie beztłuszczowe. Poza naczyniami i przyborami kuchennymi ważne są także pałeczki i ceramiczne łyżki.

Zasada pięciu smaków

Kuchnia orientalna znacznie różni się od polskiej, co dla wielu osób jest dużym wyzwaniem w czasie gotowania. Odmienne smaki należy właściwie zrównoważyć, aby stanowiły smaczną mieszankę. Warto też korzystać z tradycyjnych produktów, które gwarantują podobieństwo smaków. Takim niezbędnikiem produktowym jest makaron ryżowy, który można zakupić choćby na witrynie https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/makaron-ryzowy-vermicelli-golden-lion-400g/. Można go przygotować z ugotowanymi  lub lekko podsmażonymi krewetkami albo z sosem słodko- kwaśnym. Ważne jest to, by podczas zestawiania poszczególnych smaków, zachować równowagę pomiędzy pięcioma podstawowymi: cierpkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i słodkim.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

8 + 9 =