Kominek – czym w nim palić?

Kominek jest jedną z możliwości ogrzewania domu mieszkalnego. W dzisiejszych czasach zdecydowana większość nowo budowanych domów już w fazie wykonywania projektu ma zaznaczone miejsce, w którym będzie stał kominek. Spełnia on jak już wspomniałem wcześniej praktyczną rolę ogrzewania domu, ale jest też  atrakcyjnym elementem wnętrza na przykład salonu. Zważywszy na to, że ostatnie zimy w naszym kraju nie były zbyt srogie, kominek może w zupełności wystarczyć do ogrzania całego domu. Materiałem służącym do palenia w kominku jest dobrze wysezonowane drewno. Najlepiej jest jeśli zakupimy drewno twarde, a najlepszym gatunkiem jest grab uznany za najbardziej kaloryczny. Grab spala się bardzo wolno oddając przy tym sporą ilość ciepła. Innym dobrym gatunkiem drewna jest dąb, jesion czy też buk. Drzewo przygotowane do spalania powinno mieć wymiary około 20 do 30 centymetrów.

Jaki opał jeszcze oprócz drewna?

W kominku możemy także spalać ekogroszek. Jest to paliwo stałe powstałe z węgla kamiennego. Przy spalaniu go w kominku należy zachować szczególną ostrożność, gdyż należy pamiętać o tym że węgiel wydziela do atmosfery pyły. Przede wszystkim, jeśli chcemy użyć tego rodzaju opału w swoim kominku należy sprawdzić w instrukcji czy producent przewidział zastosowanie ekogroszku jako opału. Jeśli tak jest to poszukajmy wysokiej jakości tego rodzaju węgla, a na pewno wartym polecenia jest ekogroszek Pabianice. Jest to węgiel dla wygody osoby kupującej pakowany w worki, ale oczywiście można go kupić luzem. Jego wysoka jakość jest spowodowana tym, że jest on pozyskiwany tylko z najlepszych kopalni, które spełniają wyśrubowane normy jakościowe.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jeden × dwa =