Podstawowe narzędzia służące do wykrycia wad wzroku

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Warto regularnie odwiedzać gabinet okulistyczny w celu wykonania odpowiednich badań wzroku. Dotyczy to również osób starszych i tych, które zauważyły u siebie problemy z widzeniem. Pomoże to szybko wykryć ewentualne wady i zapobiec ich zwiększeniu. W trakcie wizyty specjalista wykona niezbędne czynności sprawdzające, posługując się przy tym specjalistycznymi narzędziami. Jednym z nich jest tonometr, służący do ustalania ciśnienia wewnątrzgałkowego. 

Zaawansowane rozwiązania to tutaj norma

Oprócz tonometru bezdotykowego okulista do badania wykorzystuje lampę szczelinową, pozwalającą na precyzyjną ocenę stanu siatkówki. Kolejnym stosowanym przez niego narzędziem jest refraktometr, niezbędny przy ustalaniu wielkości wady i jej rodzaju – chodzi np. o krótko- i dalekowzroczność, a także astygmatyzm. Inne sprzęty to m.in.:

foropter – używany w celu zweryfikowania, czy soczewki są nadal odpowiednie

– parymetr – do oceny grubości rogówki

– biometr optyczny – do wykrywania zaćmy

– angiograf – do sprawdzania unaczynienia dna oka

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Niezbędne wyposażenie auta ciężarowego
Niezbędne wyposażenie auta ciężarowego
Transport towarów drogą lądową odbywa się najczęściej za pomocą pojazdów ciężarowych. Dzięki nim możliwe jest przewożenie ciężkich towarów w dużych […]
Usługi transportowe – podstawowe wyposażenie, jakie potrzebują kierowcy w swojej pracy
Usługi transportowe – podstawowe wyposażenie, jakie potrzebują kierowcy w swojej pracy
Praca kierowcy jest wymagająca i obciążająca. Aby mógł ją wykonywać poprawnie, bezpiecznie i komfortowo, niezbędne są podstawowe narzędzi i akcesoria. […]
Programy komputerowe wykorzystywane w gastronomii – co warto wiedzieć?
Programy komputerowe wykorzystywane w gastronomii – co warto wiedzieć?
W dziedzinie gastronomii upowszechniło się stosowanie systemów komputerowych. Zalety komputerów w gastronomii są bardzo oczywiste, ale są też pewne ukryte […]