Sposób przygotowania tradycyjnego maki-sushi

Sushi maki to jedna z najpopularniejszych odmian sushi. Klasycznie można zjeść ją w specjalnych restauracjach, ale równie dobrze można wykonać je samemu w domu. Warto jednak wcześniej zapoznać się z techniką robienia sushi oraz potrzebnymi składnikami do stworzenia tego wyrafinowanego dania.

Składniki do Twojego sushi

Do stworzenia sushi będziesz potrzebować:

  • matę bambusową,
  • liście nori,
  • ryż do sushi,
  • ocet ryżowy,
  • kanpyo (opcjonalnie jako wypełnienie sushi),
  • pozostałe składniki, wedle uznania: paluszki surimi, łosoś, szczypiorek, papryka, ogórek, serek itp.),
  • wasabi, imbir oraz sos sojowy do smaku.

Przygotowanie kluczem do sukcesu

Na początku przygotuj sos do ryżu, który nada mu odpowiedniego smaku. Na 300 g ryżu potrzebujesz 4 łyżki octu ryżowego, 3 łyżki cukru oraz odrobinę soli. Po wymieszaniu składników podgrzej lekko sos i pozostaw go do ostygnięcia. Ryż przed ugotowaniem wypłucz kilka razy tak, aby woda stała się klarowna. Po opłukaniu ryż należy gotować na małym ogniu pod przykryciem, w stosunku 100 g ryżu na 100 ml wody. Po 10 minutach odstawiamy ryż do ostudzenia, aby dodatkowo wsiąkła w niego cała woda. Ostudzony ryż zalej sosem do ryżu i dokładnie wymieszaj. Gdy już przystąpisz do składania swojego sushi, pamiętaj, aby składniki nakładać na matową stronę liścia nori, ułożonego wcześniej na macie bambusowej. Ryż rozprowadź równomiernie na liściu, pozostawiając około 1-2 cm marginesu na górnej części, by bez problemu skleić końce rolki ze sobą.

Teraz nadszedł czas na Twoją inwencję twórczą – skomponuj własne sushi, dobierając ulubione składniki, konsultując się w razie potrzeby z kompendium kuchni japońskiej na: https://www.kuchnieorientu.pl/kuchnia/kuchnia-japonska/. Gdy sushi będzie gotowe do zwinięcia, ostrożnie, ale stanowczo, zacznij zwijać je w rolkę. Wszystkie składniki powinny być odpowiednio zbite ze sobą, by kawałki sushi nie rozpadały się w ręku. Rolkę możesz później pokroić w mniejsze kawałki ostrym nożem.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

12 − jedenaście =