Jeśli zamierzasz zrobić drinka, potrzebujesz kilku narzędzi. Potrzebujesz otwieracza do butelek i korkociągu, a także shakera i sitka.
Istnieje wiele rodzajów otwieraczy do butelek. Najlepszy rodzaj to automatyczny, który otwiera butelkę jednym szybkim ruchem. Możesz również użyć staromodnego rodzaju, który wygląda jak para szczypiec i musi być używany ręcznie.
Służą one do usuwania korków z butelek wina lub szampana.
Shakery służą do mieszania napojów wymagających wstrząsania – jak martini czy koktajle z sokiem owocowym – aby nie stały się zbyt wodniste, zbyt spienione lub zbyt zbite, gdy z czasem osiądą w szklankach. Są one dostępne w różnych rozmiarach i kształtach, w zależności od rodzaju napoju, który chcesz przygotować, ale większość z nich ma trzy komory wewnątrz, w których można przechowywać różne składniki oddzielnie przed wstrząśnięciem razem z lodem.
Niektórzy barmani wybierają kruszarkę do lodu zamiast blendera lub shakera, ale nie jest to częste. Kruszarka do lodu kruszy lód na mniejsze kawałki, a także sprawia, że jest on zimniejszy niż gdybyś go po prostu włożył do drinka i wstrząsnął nim.
Cedzaki mają w sobie małe otwory, przez które płyn może przejść, ale lód nie przejdzie bardzo łatwo; ułatwia to barmanom (którzy często są nazywani „barmanami”) nalewanie ich mieszanych napojów bez rozlewania. Cedzaki są zazwyczaj używane do drinków, które mają w sobie zarówno alkohol, jak i sok lub przecier owocowy, dzięki czemu barman może odlać nadmiar płynu bez obawy, że za dużo się wydostanie.