Wino to zdecydowanie jeden z najbardziej popularnych alkoholi na całym świecie. Za producenta najlepszych trunków z tej kategorii uchodzą Włochy, w tym zwłaszcza kilka regionów – przede wszystkim Toskania, Sycylia, Piemont oraz Abruzja. Tamtejsze wyroby charakteryzują się zarówno głębokim smakiem, jak i wyjątkowo ciekawym aromatem. Mnóstwo doskonałej jakości win pochodzących z Italii dostępnych jest na http://profilwino.pl/pl/c/Wlochy/73.
We Włoszech hoduje się bardzo wiele odmian winorośli – szczególnie na południu kraju, gdzie świeci słońce przez niemal okrągły rok. Lokalne winnice produkują z nich trunki o zróżnicowanej barwie i bukiecie smakowym, choć przeważają oczywiście czerwone (wytrawne i półwytrawne) oraz białe, które znakomicie pasują do posiłków. Za naprawdę dobre włoskie wina uznawane są m.in.: Barolo, Barbaresco i Asti (wytwarzane na terenie Piemontu, dosyć cierpkie i mocne), Soave, Amabile i Recioto Amarone (z regionu Veneto), Aontepulziano d`Abruzzo (z Abruzji), Orvieto Classico (z Umbrii, o charakterystycznym orzechowym smaku), Chianti, Brunello di Montalciano i Wino Santo (z Toskanii), a także Marsala oraz Nero d`Avola (popularne gatunki rodem z Sycylii).
Jak zatem widzimy, wybór jest niezmiernie obszerny. Będąc w sklepie w poszukiwaniu włoskiego wina, pamiętajmy zawsze o zwróceniu uwagi na etykietę umieszczoną na butelce. Znajdują się tam bowiem informacje na temat regionu produkcji danego trunku i jego rodzaju – np. skrót VdT oznacza wino stołowe bez apelacji (inaczej Vino da Tavola).