Jak poprawnie przechowywać produkty sypkie w swojej kuchni?

Produkty sypkie, takie jak kasze, mąka czy makarony są niezastąpione w każdej kuchni. Bardzo trudno jest wyobrazić sobie bez nich codzienne gotowanie. Ze względu jednak na formę, jaką one posiadają są trudne w przechowywaniu. Warto więc dowiedzieć się, w jaki sposób magazynować te produkty, aby na długi czas zachowały one swoje walory smakowe.

Najlepsze sposoby na przechowywanie sypkich produktów

Mąka jest produktem, który bardzo źle znosi wysoką temperaturę oraz wilgoć. Jest to bowiem środowisko idealne do rozwoju różnego rodzaju drobnoustrojów. Dlatego trzeba przechowywać ją w suchym i jednocześnie przewiewnym miejscu. W tym celu świetnie sprawdzą się pojemniki szklane lub plastikowe. Po przesypaniu do nich mąki trzeba jednak pamiętać o tym, aby szczelnie je zamknąć.

W przypadku kaszy lub ryżu, które pakowane są w pojedyncze woreczki można bez problemu je w nich zostawić. Jeśli jednak kupujemy je w formie sypkiej trzeba je przesypać z oryginalnego opakowania. Można więc również sięgnąć po pojemniki z plastiku lub szkła, a także ceramiczne. Zabezpieczą one żywność przed nadmiernym oddziaływaniem wilgoci, a także przed tym, aby do środka nie przedostały się inne zanieczyszczenia.

Umieszczając produkty żywnościowe w takich pojemnikach należy je opisać i na naklejkach umieścić daty informujące o tym, kiedy zostały do nich przesypane oraz terminy ważności, aby wiedzieć do kiedy należy je spożyć. Takie opakowania są nie tylko praktyczne, ale również mogą stanowić świetną dekorację.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa + dziewięć =