Dieta owocowo-warzywna jest bardzo popularnym programem odchudzającym. To skuteczny sposób na szybką utratę wagi, jednak należy pamiętać, że dieta ta powinna być stosowana pod nadzorem lekarza lub dietetyka.
Główną zasadą tej diety jest spożywanie świeżych owoców i warzyw w ciągu dnia w celu utrzymania normalnego poziomu spożycia kalorii, co pomaga również zapobiegać napadom głodu.
Dieta owocowo-warzywna wprowadzana jest na niecały miesiąc i nie zawiera mięsa, nabiału oraz ryb. Jeśli boisz się, że nie będziesz w stanie przygotować posiłków dostosowanych do tej diety, możesz zdecydować się na catering białystok, który oferuje dietę pudełkową, uwzględniającą wszystkie wytyczne postu dr Dąbrowskiej.
Produkty dozwolone w tym czasie to:
Najlepiej, jeśli będziesz spożywać całe owoce, bez obierania. Zaleca się jedzenie takich owoców jak jabłka, gruszki, banany, melony czy owoce cytrusowe. Śmiało możesz jednak dołączyć swoje ulubione owoce do tej listy.
Jeśli chodzi o warzywa, warto pamiętać o zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, kapusta lub sałata, a także warzywach korzeniowych, do których należą marchewka lub ziemniaki. W Twoim menu powinny pojawić się również rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola czy soczewica. Nie zapomnij również o ziołach, między innymi bazylii oraz pietruszce.