W krajach Ameryki Łacińskiej yerba mate jest jednym z najbardziej popularnych napojów. Ma ona działanie pobudzające dzięki czemu doskonale może zastąpić kawę. W porównaniu do kawy jednak nie posiada negatywnych skutków tzn. nie uzależnia, nie wypłukuje minerałów ani witamin. Przeciwnie – ten popularny napój przygotowuje się z liści ostrokrzewu paragwajskiego a napar z jego liści zawiera bogactwo witamin min C, A, E, H, B1, B2.
Yerba mate posiada ponadto cenne minerały oraz związki przeciwutleniające (tzw. antyoksydanty) chroniące organizm przed wolnymi rodnikami (które przyczyniają się do starzenia organizmu). Dzięki antyoksydantom procesy starzenia ulegają spowolnieni a same minerały wykazują działanie profilaktyczne przed licznymi chorobami (również nowotworami).
Osoby które walczą z otyłością lub chciałyby zrzucić kilka zbędnych kilogramów, powinny pomyśleć o tym aby włączyć do swoich przyzwyczajeń nawyk picia tego napoju. Yerba mate herbata daje uczucie sytości i zmniejsza łaknienie oraz wpływa na przewód pokarmowy, usprawniając jego funkcjonowanie.
Oddziałuje min. na prawidłową pracę żołądka, wątroby, reguluje trawienie i przemianę materii, usprawnia pracę jelit, sprawia, że organizm lepiej radzi sobie ze spalaniem tłuszczu i nie odkłada złogów tłuszczowych.
Napój yerba mete przygotowujemy zalewając go wodą w temperaturze od 75 do 85 stopni. Nie powinniśmy naparu zalewać wrzątkiem aby nie zniszczyć cennych składników zawartych w liściach (witamin i minerałów). Tak przygotowany napar możemy uzupełniać wodą w ciągu dnia do siedmiu razy. Wszystkie elementy niezbędne do prawidłowego przygotowania napoju, można znaleźć na ymt24.pl.