Dobrej jakości oliwa bardzo korzystnie wpływa na zdrowie oraz ogólną kondycję organizmu. Jest bardzo bogata w cenne nienasycone kwasy olejowe oraz jest źródłem witaminy A, E, D oraz K. Aby maksymalnie wykorzystać jej drogocenne właściwości warto dowiedzieć się, do jakich potraw warto ją dodawać.
Oliwa pomaga hamować rozwój miażdżycy oraz skutecznie obniża ciśnienie krwi. Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które hamują procesy starzenia się. Dzięki polifenolom wzmacnia ściany komórkowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca. Najzdrowszą odmianą oliwy jest extra virgin, którą tłoczy się na zimno. Nie zawiera ona żadnych dodatkowych składników, tylko sok z oliwek. Aby dana oliwa mogła być określana jako extra virign musi posiadać kwasowość niższą niż 0,8%. Doskonale nadaje się do dań na zimno, a przede wszystkim sałatek oraz sosów. Można na niej smażyć potrawy, ale proces ten musi być jedynie krótkotrwały, ponieważ dłużej podgrzewana straci swoje właściwości. Oliwa virgin również pochodzi z pierwszego tłoczenia, ale jej kwasowość jest trochę wyższa i wynosi od 0,8 do 2%. Można ją dodawać także do dań na ciepło. Oliwa rafinowana jest świetnym zamiennikiem olejów roślinnych i można na niej smażyć różne potrawy. Wielbiciele pizzy mogą skropić oliwą jej kawałki lub dodać ją do ciasta. Z powodzeniem może także zastąpić masło lub margarynę podczas pieczenia ciasta. Duży wybór najlepszej jakości oliwy można zakupić w internetowym sklepie Oliwa i Miód.