Sposób przygotowania tradycyjnego maki-sushi

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Sushi maki to jedna z najpopularniejszych odmian sushi. Klasycznie można zjeść ją w specjalnych restauracjach, ale równie dobrze można wykonać je samemu w domu. Warto jednak wcześniej zapoznać się z techniką robienia sushi oraz potrzebnymi składnikami do stworzenia tego wyrafinowanego dania.

Składniki do Twojego sushi

Do stworzenia sushi będziesz potrzebować:

  • matę bambusową,
  • liście nori,
  • ryż do sushi,
  • ocet ryżowy,
  • kanpyo (opcjonalnie jako wypełnienie sushi),
  • pozostałe składniki, wedle uznania: paluszki surimi, łosoś, szczypiorek, papryka, ogórek, serek itp.),
  • wasabi, imbir oraz sos sojowy do smaku.

Przygotowanie kluczem do sukcesu

Na początku przygotuj sos do ryżu, który nada mu odpowiedniego smaku. Na 300 g ryżu potrzebujesz 4 łyżki octu ryżowego, 3 łyżki cukru oraz odrobinę soli. Po wymieszaniu składników podgrzej lekko sos i pozostaw go do ostygnięcia. Ryż przed ugotowaniem wypłucz kilka razy tak, aby woda stała się klarowna. Po opłukaniu ryż należy gotować na małym ogniu pod przykryciem, w stosunku 100 g ryżu na 100 ml wody. Po 10 minutach odstawiamy ryż do ostudzenia, aby dodatkowo wsiąkła w niego cała woda. Ostudzony ryż zalej sosem do ryżu i dokładnie wymieszaj. Gdy już przystąpisz do składania swojego sushi, pamiętaj, aby składniki nakładać na matową stronę liścia nori, ułożonego wcześniej na macie bambusowej. Ryż rozprowadź równomiernie na liściu, pozostawiając około 1-2 cm marginesu na górnej części, by bez problemu skleić końce rolki ze sobą.

Teraz nadszedł czas na Twoją inwencję twórczą – skomponuj własne sushi, dobierając ulubione składniki, konsultując się w razie potrzeby z kompendium kuchni japońskiej na: https://www.kuchnieorientu.pl/kuchnia/kuchnia-japonska/. Gdy sushi będzie gotowe do zwinięcia, ostrożnie, ale stanowczo, zacznij zwijać je w rolkę. Wszystkie składniki powinny być odpowiednio zbite ze sobą, by kawałki sushi nie rozpadały się w ręku. Rolkę możesz później pokroić w mniejsze kawałki ostrym nożem.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Chrzest, urodziny, a może impreza rodzinna? Postaw na przyjęcie okolicznościowe w restauracji!
Chrzest, urodziny, a może impreza rodzinna? Postaw na przyjęcie okolicznościowe w restauracji!
Jak dobrze spędzić uroczystość? W życiu każdego z nas pojawiają się takie wydarzenia, kiedy wypada uczcić jakąś ważną uroczystość. Zastanawiamy […]
Dlaczego warto jeść grzyby?
Dlaczego warto jeść grzyby?
Grzyby to wciąż niedoceniany, ale niezwykle bogaty w substancje odżywcze produkt żywnościowy. Mogą one stanowić bardzo bogate pole do kulinarnych […]
Jak wybrać telefon, który spełni nasze oczekiwania?
Jak wybrać telefon, który spełni nasze oczekiwania?
Producenci smartfonów prześcigają się we wprowadzaniu innowacji. Sprawia to, że obecnie na rynku mamy dostęp do ogromnej liczby marek i […]