Witaminy – jakie są ich rodzaje?

Witaminy są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu. Są to substancje organiczne, które nie są wytwarzane w samym organizmie, lecz muszą być pozyskiwane z pożywienia. Witaminy można podzielić na dwie grupy: witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i witaminy rozpuszczalne w wodzie. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: Te witaminy rozpuszczają się w tłuszczu i są przechowywane w wątrobie do późniejszego wykorzystania. Niektóre przykłady witamin rozpuszczalnych w tłuszczach to A (retinol), D, E i K.

Witamina A 

Witamina A jest rozpuszczalną w tłuszczach witaminą, która pomaga zachować zdrową skórę, oczy i błony śluzowe. Odgrywa również ważną rolę w reprodukcji, wzroście i rozwoju.

Witamina B1 (tiamina) 

Witamina B1 (tiamina) jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, która pomaga organizmowi przekształcać żywność w energię.

Witamina B2 (ryboflawina) 

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, która pomaga uwolnić energię z węglowodanów i białka w żywności.

Witamina B3 (niacyna) 

Witamina B3 (niacyna) jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, która pomaga uwolnić energię z pożywienia. Wspiera również zdrowe krążenie i ma właściwości przeciwutleniające.

Witamina B5 (kwas pantotenowy) 

Witamina B5 (kwas pantotenowy) jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, która wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny, zdrową skórę, włosy i paznokcie, a także funkcjonowanie układu nerwowego.

Witamina B6 

Witamina B6 jest jedną z ośmiu niezbędnych witamin potrzebnych organizmowi do normalnego funkcjonowania wielu procesów chemicznych w organizmie. Wspomaga prawidłowe tworzenie się czerwonych krwinek, pomaga w wykorzystaniu białek i tłuszczów do prawidłowego wzrostu, rozwoju i utrzymania prawidłowego stanu zdrowia.

Jeśli chcesz je nabyć, to możesz to zrobić na stronie: pozdrowie24.pl.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć + osiem =