Sushi maki to jedna z najpopularniejszych odmian sushi. Klasycznie można zjeść ją w specjalnych restauracjach, ale równie dobrze można wykonać je samemu w domu. Warto jednak wcześniej zapoznać się z techniką robienia sushi oraz potrzebnymi składnikami do stworzenia tego wyrafinowanego dania.
Do stworzenia sushi będziesz potrzebować:
Na początku przygotuj sos do ryżu, który nada mu odpowiedniego smaku. Na 300 g ryżu potrzebujesz 4 łyżki octu ryżowego, 3 łyżki cukru oraz odrobinę soli. Po wymieszaniu składników podgrzej lekko sos i pozostaw go do ostygnięcia. Ryż przed ugotowaniem wypłucz kilka razy tak, aby woda stała się klarowna. Po opłukaniu ryż należy gotować na małym ogniu pod przykryciem, w stosunku 100 g ryżu na 100 ml wody. Po 10 minutach odstawiamy ryż do ostudzenia, aby dodatkowo wsiąkła w niego cała woda. Ostudzony ryż zalej sosem do ryżu i dokładnie wymieszaj. Gdy już przystąpisz do składania swojego sushi, pamiętaj, aby składniki nakładać na matową stronę liścia nori, ułożonego wcześniej na macie bambusowej. Ryż rozprowadź równomiernie na liściu, pozostawiając około 1-2 cm marginesu na górnej części, by bez problemu skleić końce rolki ze sobą.
Teraz nadszedł czas na Twoją inwencję twórczą – skomponuj własne sushi, dobierając ulubione składniki, konsultując się w razie potrzeby z kompendium kuchni japońskiej na: https://www.kuchnieorientu.pl/kuchnia/kuchnia-japonska/. Gdy sushi będzie gotowe do zwinięcia, ostrożnie, ale stanowczo, zacznij zwijać je w rolkę. Wszystkie składniki powinny być odpowiednio zbite ze sobą, by kawałki sushi nie rozpadały się w ręku. Rolkę możesz później pokroić w mniejsze kawałki ostrym nożem.